Walking the Line with FER Studio

General / People / Places / January 21, 2010

For the renovation of a 1950s ranch in La Canada, Calif., FER Studio learned to walk the line between modern and too modern.

“We wanted to give it a modern space, but not lose that feeling of ‘home’ and where it came from,” said Christopher Mercier, partner in the firm. “The client wanted a modern house, but also wanted to link into the beautiful landscape and wooded quality of the original home’s site.”

Their solution is reminiscent of a Roman courtyard, blurring the lines between inside and out. A new, 500 square foot detached master suite with bedroom, bath and sitting area is connected by a semi-sunken courtyard to the original 3,000 square foot home.

Each room has been re-aligned to address a new configuration. “The semi-sunken area is the link now – it becomes the focal point for the old house and the new,” said Christopher. “The kitchen and the rest of the house have been re-oriented to fully engage the expansion.”

The new home never departs from the existing ranch-style home, because the courtyard aligns itself along each living area as well as the pool. “Even the front entranceway is connected to the courtyard,” Christopher said. “We did not want to lose the character of that rustic door, or the bleached walnut floors. But we did introduce materials with timeless qualities – so that door is now adjacent to a super-clean, modern mullion of glass.

“It’s very site-specific and very client-specific,” he said. “It’s a reconciliation – a balance of the old design with the new.”

For more, go here.

View Images:


Tags: ,



Michael Welton




Previous Post

In California, Plunging into Concrete at House 6

Next Post

A Year in the Life of the Rotunda





You might also like



0 Comment


Leave a Reply


More Story

In California, Plunging into Concrete at House 6

House 6 in Menlo Park is a tactile excursion into the sensuous appeal of concrete. At the heart of the 4,000 square foot...

January 20, 2010