At Brown, a New Performing Arts Center

General / People / Places / February 27, 2019

A new performing arts center at Brown University emphasizes flexibility of use inside and a delightfully fluted anodized aluminum outside.

The architect was New York-based REX. Their client is the Brown Arts Initiative. And they got along quite well.

“They’re fantastic,” says Joshua Ramus, founding principal at REX. “There’s a directness and intimacy with the leadership I’ve never seen before.”

That relationship led to an exquisite solution to a two-part assignment. First there was the need for space for collaboration between all kinds of disciplines – performing arts, visual arts and literary arts. Then there was the need to accommodate hundreds of people, as well as a 105-seat orchestra and an 80-member chorus.

The result is a state-of-the-art main performance hall that can transform into any of five vastly different stage/audience configurations — ranging from a 625-seat symphony orchestra hall, to a 250-seat proscenium theater, to an immersive surround-sound cube for experimental media performance.

“That meant we could create a building where all four walls and the ceiling could modulate to change the acoustic volume of the space,” he says. “In that regard it’s a new typology – I don’t know of any precedent that has been able to achieve it.”

The second aspiration was the idea that what happens in the auditorium can breathe out into the campus. “So there’s this idea of a clerestory – when you’re sitting in the auditorium, you can see out and when you’re on campus you can see in,” he says. It allows a conversation between the interior and exterior.”

Outside, a fractal, fluted geometry on clear anodized aluminum picks up light as sun traverses east to west, grasping the light and taking on the color of the sky. “If it’s overcast outside, it looks moody and if it’s sunny it’s quite blue,” he says. “And it reduces the perception of mass.”

Which, combined with the fact that 46 percent of the structure’s volume is below grade, makes its 94,500 square feet seem much more diminutive.

For more, go here.

View Images:


Tags: ,



Michael Welton




Previous Post

Restoring a 19th-Century Creamery in Jackson Hole

Next Post

Artisan-Made Mountain Laurel Handrails





You might also like



0 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


More Story

Restoring a 19th-Century Creamery in Jackson Hole

A degraded dairy barn from a farm in Montana has found new life as a home in Jackson Hole, Wyoming. Originally built as a creamery...

February 25, 2019